The Scabs

Biografie

Ergens in Diest zoeken vier plaatselijk jongelui een studiootje op boven Café ‘Oud Diest’ en nemen er het singeltje ‘So called friends/Frozen faces’ op. Humo knikt instemmend en Luc Janssen speelt het nummertje van The Scabs zijn avant garde programma ‘Domino’.

Een tweede singeltje verschijnt (Beat me up/There’s nothing wrong). The Scabs mogen als vast voorprogramma mee touren met de Kreuners. Als promotie nemen ze onder leiding van Jean-Marie Aerts een mini album op. (‘Here’s to you, gang’/EMI)

‘Matchbox car’ wordt meteen een culthit in het alternatieve circuit en de nog prille Scabs mogen het Torhout/Werchter festival openen tussen goden als: U2, Simple Minds, John Cale, Eurithmics.

Jean-Marie Aerts produceert de maxi single ‘No pay today’ en raadt de band aan nog te wachten met het opnemen van een full album. De groep negeert de goeie raad. Ze maken samen nog één single: ‘The one a& only’. Hun eerste full album wordt ingeblikt in een productie van Iain O’Higgins, een brit uit de entourage van The Bollock Brothers. ‘For all the wolf calls’ wordt echter niet het verhoopte succes en platenfirma EMI laat de groep vallen.

Oostendse punkrocker Willy Willy vervoegt de band en The Scabs scoren een radiohitje met het akoestische ‘Stay’. Hun mini album ‘Rockery’ wordt geproducet door Werner Pensaert. Via het sublabel ‘Smash’ records weten The Scabs een contract te versieren bij platenfirma Play it again, Sam.

Met de toen nog onbekende Danni Klein (Vaya Con Dios) en de Amerikaanse B.J. Scott als backing vocals nemen ze de maxi single ‘The Pimp’ op.

De steeds belangrijker wordende Werner Pensaert bezorgt de groep met het album ‘Skintight’ radiohits als ‘Halfway home’ en het tijdloze ‘Crystal eyes’.

Live krijgt de band een massale aanhang. Het album ‘Royalty in exile’ wordt hun meesterwerk en ‘Hard times’ groeit uit tot een klassieker. Nummers als ‘Time’ en ‘I need you’ zorgen ervoor dat je de radio niet kan opzetten zonder The Scabs te horen. Hun eerste gouden album is een feit.

‘Jumping the tracks’, weerom geproducet door ‘the fifth scab’ Werner Pensaert, wordt al goud in voorverkoop. ‘Don’t you know’, ‘Robbin’ the liquor store’ en ‘Nothing on my radio’ worden klassiekers. The Scabs knagen aan de grenzen in Nederland, Duitsland en Zwitserland maar slagen er niet in door te breke

Torhout/Werchter is inmiddels een festival met Europese allures geworden en The Scabs houden er voor een tweede keer een triomfantelijke doortocht.

In een poging om de live sound op een studio album vast te leggen neemt de band het mini album ‘Inbetweenies’ op in de studio van George ‘Golden Earring’ Kooymans. ‘Can’t call me yours’ zindert na op de radio. Mike Vernon, producer van oa. Het prille Fleetwood Mac en Ten Years After, wordt aangezocht om het album ‘Dog days are over’ te producen in de legendarische Chipping Norton studios in Engeland. Hun gouden album siert er de muren tussen ‘City to city’ van Gerry Rafferty, een dozijn albums van Status Quo, The Proclaimers en een debuterend Radiohead. Met ‘She’s jivin” scoren The Scabs weer een radiohit en forceren ze ei-zo-na een doorbraak in Frankrijk.

The Scabs releasen een langverwacht live album. En wat voor één! Het dubbelalbum bevat een elektrisch concert op Marktrock Leuven en een tweede cd met een akoestisch concert met allerhande guests gaande van de Amerikaanse BJ Scott tot Wolfbanes-leider Wim Punk.

In februari 1996 bericht het laatavondjournaal op diverse Vlaamse zenders over de split van The Scabs. Rockminnend Vlaanderen plengt een traan.

In 2007 ondernemen The Scabs een aantal fantastische reünie concerten in de AB te Brussel. Deze reünie bezorgt hen in 2008 een plaats op de affiche van TW Classic. In 1983 en in 1992 stonden ze reeds op het toenmalige ‘Torhout/Werchter’.

2010 was een extra feestelijk jaar voor The Scabs. Het is precies dertig jaar geleden dat de groepsnaam voor het eerst werd uitgesproken en dan mag het eens iets meer zijn. Na de publicatie van de biografie Dirty Years Of Rock’n’Roll en de kersverse release van The Singles, laten ze zien dat ze ook op het podium nog niets van hun rockgehalte verloren hebben! Op 17 december speelden ze dan ook voor een uitverkochte Lotto Arena.

Agenda