Soulsister

Biografie

Met een unieke mix van soul, funk en pop heeft Soulsister een blijvende plek in het collectieve muzikale geheugen verworven. “The Way To Your Heart”, “Through Before We Started”, “Changes”, “Broken” en “Tell Me What It Takes” zijn maar enkele van de vele nummers waarmee Jan Leyers en Paul Michiels tussen 1986 en 1995 de hitlijsten bestormden. Hun songs groeiden uit tot klassiekers die vandaag nog altijd op de radio worden gedraaid en op elk feest de temperatuur de hoogte injagen.

Paul Michiels (° Heist-op-den-Berg, 1948) had na zijn dagen bij de groep Octopus enkele solo-singles uitgebracht toen hij in 1985 door Jan Leyers (° Wilrijk, 1958) werd benaderd. Jan had in 1978 met Hugo Matthysen, Bart Peeters en Marc Kruithof de coverband Beri-Beri gevormd. Pogingen om met eigen nummers een platencontract te versieren mislukten, maar in Paul zag hij de geschikte man om een nieuwe groep mee op te richten. Op de website www.janleyers.be valt over hun ontmoeting te lezen:

Na een optreden in café ‘t Pleintje, in Heist o/d Berg, wordt Paul Michiels aangesproken door een verlegen Jan Leyers. Paul herinnert zich: “Ik wist niet wat ik moest denken van die rare gast met zijn Buddy Holly-bril en zijn zwart-wit geblokte overjas. Hij probeerde mij wijs te maken dat we samen de wereld konden veroveren. Ik heb hem een pint gegeven in de hoop dat ik ervan af was.” Jan houdt vol en weet Paul een paar maanden later te overtuigen samen enkele nummers op te nemen. Guy Brulez van platenfirma EMI beluistert de demo en is bereid “You Get To Me” op single uit te brengen. Hij eist wel dat de twee iets aan hun imago doen. “We moeten de waarheid onder ogen zien,” zegt Brulez tegen Jan en Paul, die vol spanning aan zijn bureau zitten te luisteren, “Moeders mooiste zijn jullie niet.”

Met “You Get To Me” debuteerde het tweetal in 1986 onder de naam The Soul Sisters. De opvolgers “Talk About It” en “Like A Mountain” bevestigden het talent van Paul en Jan als eersteklaszangers en -songwriters. De grote doorbraak kwam twee jaar later met “The Way To Your Heart”, de single die het leven van Paul en Jan volledig overhoop zou halen. Hun naam was inmiddels al – om verwarring te vermijden – in Soulsister veranderd. De single werd een superhit in alle Europese landen en klom in de Billboard Hot 100 tot de 41ste plaats. Van “It Takes Two”, het debuutalbum uit datzelfde jaar, werden wereldwijd ruim 700.000 stuks verkocht. Soulsister tourde door heel Europa en trok in oktober 1989 naar de Verenigde Staten.

./..

./2 Soulsister Live@Sportpaleis

Van het tweede album “Heat” (1990; met o.m. “Through Before We Started” en “Well Well Well”), gingen in België alleen al meer dan 100.000 exemplaren over de toonbank. Het album prijkte meer dan een jaar in de Top 50.
“Simple Rule” (1992), het album waarvoor Jan en Paul samenschreven met externe songwriters David Werner en Jules Shear, klonk ingetogener dan zijn voorganger. Toch bleven de hits komen: “Locks And Keys”, “Promises”, “Broken”, “Ain’t That Simple”, “Simple Rule” en het meeslepende “Changes”, dat een paar jaar later door Tom Jones zou worden opgenomen.
In 1993 nam Sting Soulsister mee als voorprogramma van zijn Europese toernee. Later dat jaar kwam het live-album “Live Savings” uit. Het laatste Soulsister-album “Swinging Like Big Dogs” (met o.m. “Wild Love Affair” en “Tell Me What It Takes”) werd in 1994 opgenomen. Er volgde nog een Duitse toernee maar toen al was duidelijk dat het oude vuur was verdwenen en dat de muzikale smaken te zeer waren gaan verschillen. Eind 1995 trad Soulsister voor de allerlaatste keer op, in Beringen. Begin 1996 werd besloten om de groep op non-actief te zetten. Bij het uitbrengen van de compilatie-cd “The Way To Your Heart” in 1997 kwam de aankondiging dat dit het laatste album was. Een tweede compilatie-album “Try Not To Cry – The Singles Collection” lag in het najaar van 1999 in de cd-rekken. De titelsong was een niet eerder uitgebracht nummer dat nu scoorde als nieuwe single.
De kiem voor de Soulsister-reünie werd enkele jaren geleden gezaaid, toen Jan Leyers zijn vroegere kompaan te gast had in zijn tv-programma Zomer 2006 op één. Na de opname jamden Jan en Paul backstage tot diep in de nacht. “Het voelde alsof het pas twee dagen geleden was dat we samen hadden gezongen”, zeggen Jan en Paul. “Het leek alsof er in elf jaar niks was veranderd.”

De zomeravondjam kreeg een vervolg. En welk podium was daarvoor beter geschikt dan dat van het Sportpaleis, waar Paul in het najaar van 1996 de verrassingsgast was op Night of the Proms en Jan in december 2003 als ‘special guest’ in de triomf deelde die Clouseau er oogstte. Ook voor dit unieke Soulsisterconcert tekent PSE-Belgium. De producent trekt alle registers open, zodat het publiek niet alleen uitstekende muziek en een lange reeks hits maar ook een indrukwekkend klank-, licht- en beeldspektakel aangeboden zal krijgen.

Anno 2011 is Soulsister bezig met een unieke theatertour. Vanaf januari trekken Jan Leyers & Paul Michiels trekken langs 36 schouwburgen en culturele centra. Voor een allereerste keer doen ze dit als duo.

Alleen met zijn twee duiken beide heren in een repertoire dat in 2011 precies een kwarteeuw omspant. Wat ze bovenhalen klinkt even simpel als veelbelovend: twee stemmen,vier handen en het allerbeste uit 25 jaar Soulsister-songs.
Deze éénmalige theatertour zal extra ondersteund worden door een gloednieuwe Soulsister –single “Last Call”.

www.soulsister.be

Agenda

Er zijn momenteel geen concerten gepland.