Sofie

Biografie

In Antwerpen geboren als dochter van opera-zangeres Mina Bollotine, werd ze vanaf haar jeugd ondergedompeld in een bad van muziek en cultuur.Niet verwonderlijk stond ze al op haar veertiende op het podium met haar groep “Sofia”. Haar carrière kwam in een stroomversnelling nadat ze de ‘Ontdek de Ster’ tv-wedstrijd won, en samen met de op dat moment enorm populaire Belgische popband ‘The Pebbles’ de groep ‘TRINITY’ vormde, een contract met Phonogram tekende, en uiteindelijk 8 hitsingles en 2 albums uitbracht in de Benelux.

Toen Sofie in 1981 besloot een solocarrière te lanceren, mocht ze België vertegenwoordigen op het Koreaanse Songfestival, waar ze de prijs voor de beste uitvoering kreeg met haar nummer “He Loves Me”. Datzelfde jaar nog tekende ze een contract met Ariola Belgium, met alweer een grote hit tot gevolg: “I Love You”, één van de mooiste Belgische ballades ooit, en een groot succes in Japan, Korea en Thailand.

Met het album “When Morning Comes”, geproduced door haar goede vriend en jazzpianist Jack Van Poll (o.a. Dee Dee Bridgewater, Deborah Brown,…), bevestigde Sofie haar bijzondere status als jazz-zangeres.

Een paar jaar later, ter gelegenheid van Jack’s 65ste verjaardag, werkte Sofie mee aan de plaat “Live in Cape Town”, een opname van een opmerkelijk concert met The Cape Town String Ensemble en andere internationaal gerenommeerde artiesten als Stacy Rowles, Silvia Droste en Denise Jannah.

Met het album “So Far, So Good” (CNR), bewees Sofie alweer dat ze een grote variatie aan stijlen aankan, en blende ze pop, jazz, funk en soul tot een internationaal toegankelijke sound.

In 1995 kwam er “I Wanna Know what Love is”, een uitzonderlijk duet met soullegende Bobby Womack op het album Love Loops. “Always Be There”, een nummer van hetzelfde album dat ze schreef in samenwerking met haar producer Hervé Martens, is tot op vandaag de tune van een populaire tv-serie in Japan.

In 1999 was Sofie aan het werk als rol van Maria Magdalena in de zeer succesvolle rock-opera “Jezus Christ Superstar” (Vorst Nationaal), samen met o.a. Soulsister-zanger Paul Michiels en de betreurde Robert Mosuse.

2004 – Het album “Tell Me Something Good” (TTT Records) met gastoptreden van Toots Thielemans kende zijn weg naar de radio¹s met 2 hitsingels : The Finest en I found Lovin.
Sofie is al een paar jaar docente zang aan de jazzafdeling in het Conservatorium van Gent; ze is ook docente popmuziek voor de Halewynstichting in Dworp. In 2006 zetelde ze als jurylid in het VTM programma ³ Just The Two of Us².

Sofie¹s recentste project was een CD met klassiek orkest (The Beethoven Academy gedirigeerd door Dirk Brossé). Het is een soort van evergreenplaat met Paul Carrack als special guest (Mike & The Mechanics, Squeeze…). Op die CD staan Afie, Bridge Over Troubled Water, Somewhere Out There, … De officiële voorstelling van deze CD vond plaats in de Bourla Schouwburg te Antwerpen op 1 maart 2007.

Sofie is een eerlijke artieste met een grenzeloze creativiteit en de ‘just right’ stemkleur bij elke mood. Met haar uitgebreide stembereik slaagt ze erin elk nummer op een gevoelige en persoonlijke manier te brengen, waardoor haar concerten uitzonderlijke klasse en sfeer uitstralen.

www.sofiesofour.com

Agenda