Miguel Wiels

Biografie

Miguel werd op 11 september 1972 te St-Amandsberg geboren. 16 maanden later krijgt hij een broer, Frédéric, en het jonge gezin Wiels (papa Hugo is autoverkoper, mama Chris verpleegster) vestigt zich in Beervelde, een dorpje tussen Gent en Lokeren. Al snel blijkt zijn buitengewone interesse voor muziek. Als hij 8 jaar is, begint Miguel met zijn muzikale opleiding aan de Gentse muziekacademie. Zijn leraars herkennen in hem een rastalent. Hij is amper 9 als hij zijn eerste eigen composities schrijft (o.a. de muziek voor zijn eigen communie). In mei ’83, Miguel is dan 10, proeft hij van het applaus tijdens zijn eerste publieke concert, op de 9-mei-markt in St-Amandsberg, meteen het begin van een bloeiende carriere als piepjonge pianist op recepties, bruiloften en feesten.

Tussen al dat piano spelen door, volgt Miguel Latijn-Griekse aan het St-Jan Berchmanscollege in St-Amandsberg. Een compromis dat hij met zijn ouders sloot zodat hij, éénmaal 18 geworden, echt zijn zin kon doen en resoluut voor de muziek kon kiezen. In ’90 meldt hij zich aan bij het Conservatorium van Gent, waar hij na enkele jaren met een Eerste Prijs Notenleer onder de arm weer buitenstapt.

In ’88, hij is dan 16, schrijft hij zich in voor een talentenjacht van de Nederlandse TV-omroep TROS. Miguel wordt geselecteerd voor de ‘Parade der Besten’, en het is meteen raak: hij verslaat meer dan 1500 kandidaten met ‘Strange Love’, een eigen compositie, wint de wedstrijd, en verschijnt in verscheidene Nederlandse radio- en tv-programma’s, waaronder het waanzinnig populaire ‘Op Volle Toeren’. De mediastorm in Nederland gaat ook bij ons niet onopgemerkt voorbij, en leidt uiteindelijk tot de opname van zijn eerste full-cd, ‘A Dream Of No Return’ (Sony, 1990).

Eerder toevallig begeleidt hij in ’90 Koen Crucke op een feestje, maar het klikt en ruim 10 jaar lang is Miguel de vaste pianist van Koen. (Miguel: ‘Hij heeft mij de stiel geleerd!’). Andere grote namen volgen: Boudewijn de Groot (op de Nekka-nacht voor 15,000 toeschouwers), Helmut Lotti (hij is een paar keer te gast op de Goes Classic-concerten), Isabelle A, Peter Koelewijn, Bart Herman, Gunther Neefs, Liliane St-Pierre en vele anderen. Miguel brengt in die periode ook zijn tweede full-cd uit: ‘Instrumental Tophits’ (Arcade, ’95), en in ’96 later wordt hij huispianist van het Radio 2-programma ‘De Andere Hoed’. In dit wekelijkse programma begeleidt hij zowat heel zingend Vlaanderen en Nederland. In die periode vraagt VRT-producer Paul Jacobs hem ook als vaste pianist in het Radio 1-programma ‘De Rechtvaardige Rechters’. Het programma wordt een groot succes, en jaren later volgt een TV-versie, waarin Miguel én piano niet mogen ontbreken. Heel af en toe heeft Miguel ook nog wat tijd om de studio in te duiken. Resultaat? Een derde full-cd, ‘Lost In Romance’ (Arcade), wordt in ’98 uitgebracht; een plaat vol eigen, lichtklassieke composities, opgenomen met symfonisch orkest.

Tot dan toe beperkte Miguel zijn werk achter de schermen tot het componeren van instrumentale liedjes voor zichzelf en een aantal nummers voor Frank Dingenen (waarmee hij de top tien-hit ‘Samen In De File’ schrijft), maar in ’96 gaat Miguel samenwerken met Peter Gillis en Alain Vande Putte van de ‘Top Studio’ in Gent. En dan gaat het zéér snel. Ze worden een veelgevraagd produktieteam voor artiesten als Niels William (album: ‘Postbus 46’), Gunther Levi (album: ‘Iedereen heeft Iemand Nodig’), de VTM Soapband, River Blue, Boysband, Schatteman en Couvreur, Isabelle A. Op ‘Hemels’, de full-cd van Isabelle, profileren ze zich voor het eerst als echte songschrijvers met hits als ‘Dansen Voor Jou’, ‘Liefste’ en ‘Wie Ben Jij’. Ook met Opium is het raak: ‘Doe me goed’ en ‘Vrouw’ worden allebei een dikke nr 1-hit en veranderen in goud. De ‘Albert-rap’, vertolkt door de Popkoning, doet nog beter. De plaat gaat ruim 33.000 keer over de toonbank en haalt platina. In 2000 neemt Miguel samen met Isabelle A een duet op: ‘Wish’. Het klikt, en ‘Wish’ wordt een top30-hit, een tijdlang is het zelfs de populairste plaat op radio en televisie. Miguel en co werken ook mee aan het programma ‘Popstars’ en staan zo mee aan de basis van VandaVanda. Het wordt een succes: ‘Sunshine After The Rain’ wordt een dikke nr 1-hit, opnieuw goed voor platina. En dan is er het verhaal van K3…

In ’99 richt Niels William K3 op, en komt ermee bij zijn vrienden in de Top Studio aankloppen. Het wordt een succesverhaal zonder voorgaande: K3 neemt deel aan Eurosong, struikelt een beetje over Marcel Van Thilt, maar ‘Heyah Mama’ wordt een echte zomerhit, de eerste in een lange, lange rij (‘Yeke Yeke’, ‘I Love You Baby’, ‘Alle Kleuren’, ‘Oma’s Aan De Top’, ‘Teleromeo’, ‘Feest’, ‘Oya Lélé’, ‘Superhero’, ‘Kuma He’ enz). Het K3-repertoire staat op een bepaald ogenblik meer dan 39 weken op 1, en verbreekt daarmee een oud Will Tura-record uit de jaren ’60. Twee jaar later gaat ook Nederland uit de bol voor K3: het team haalt tot nu toe een record-verkoop van meer dan 2.300.000 CD’s.

Ondertussen staat Miguel eerder toevallig en eerst gewoon als vervanger bij ‘The Magical Flying Thunderbirds’ op het podium. Maar die eerste optredens smaken naar meer, en Miguel wordt plechtig ingelijfd bij de groep. ‘The Magical Flying Thunderbirds’ staan voor ambiance, party en veel fun, en worden een begrip in feestend Vlaanderen. Er is geen festival waar zij niet op de affiche stonden. Op 10 jaar tijd werkt Miguel met de formatie rond de 1.000 optredens af. ‘En het is elke keer plezant’, zegt hij er zelf over. De groep wordt ook huisorkest van diverse TV-programma’s zoals ‘Biebabeloela’ en ‘Popslag’. Een eigen repertoire kan niet uitblijven, Miguel schrijft enkele songs voor de groep en het lukt meteen. In 2002 scoort de groep een fijne zomerhit met ‘Good Looking’. Jaren later scoren ze echter een dikke ‘fuifhit’ met hun cover van ‘Le Lac Du Connemara’, hun succesnummer bij de live-optredens.

Ook op televisievlak gaat het Miguel voor de wind. Hij wordt één van de gezichten van het TV 1-programma ‘De Notenclub’. Wekelijks begeleidt hij artiesten die bij hem achter de piano zitten. Samen gaan ze op zoek naar liedjes die meteen live worden vertolkt. Het programma is een groot succes en groeide uit tot een vaste waarde bij tv-kijkend Vlaanderen: in december 2002 wordt de honderdste Notenclub uitgezonden. In totaal zullen er een 130 Notenclubs opgenomen worden voor de VRT.

Ondertussen werkte Miguel achter de schermen verder aan een nieuw solo-album: ‘Mijn favoriete melodieën’. Hij verzamelde 15 melodieën waar hij zelf enorm van houdt, geschreven door componisten waar hij bijzonder naar opkijkt. ‘Een cd die ik al lang wou maken’, zegt hij zelf. Een mix van Piaf, Chaplin, Bacharach, Chopin, Beethoven, Aznavour… ‘Mijn Favoriete Melodieën’ van Miguel Wiels werd gereleased in november 2002.

Op 21 maart krijgt Miguel, in navolging van namen als Helmut Lotti, Leo Martin, Will Ferdy, Chris Van den Durpel ea., uit de handen van het Gentse stadsbestuur de ‘Toni Fakkel Award’, een erkenning voor zijn carrière en voor zijn bijdrage aan de positieve uitstraling van Gent in de media… Een hele avond lang wordt hij in een groots opgezet showprogramma door vele vrienden en artiesten geëerd; Het wordt een onvergetelijke avond.

Miguel wordt in september 2003 gevraagd als jurylid bij ‘Eurosong for Kids’, het TV1-programma gepresenteerd door Bart Peeters. Hij oordeelt daar wekelijks mee over het talent van de jonge mensen, en stuurt mede met oa jury-kompaan Van Thilt de kereltjes van Xink naar Kopenhagen.

De intense samenwerking met en voor K3 gaat intussen onverwijld en met overdonderend succes verder. Hij schrijft de muziek voor ‘K3 en het Magische Medaillon’, hun eerste film, en eind 2004 releasen ze al hun zesde album in evenveel jaar: ‘K3 De Wereld Rond’.

Begin 2005 doet hij een kleine tussenstap als gastacteur en speelt hij even zichzelf in de populaire TV1-serie ‘FC De Kampioenen’. Zijn tv-carrière blijft ook op Canvas goed lopen, meer bepaald in het TV-programma ‘de Rechtvaardige Rechters’.

Miguel behaalt intussen een paar Top 10-hits in Nederland, die hij schrijft voor Bo&Monica en voor Kus.

Begin 2006 wordt Miguel gevraagd door produktiehuis Telesaurus om mee te werken aan een nieuw televisieprogramma rond Nederlandstalige muziek. Miguel werkt nog in de opstartfase mee aan ‘Zo Is Er Maar Eén’, een programma dat op zoek gaat naar het beste Nederlandstalige lied. Hij is bandleider van het programma, dat intussen aan zijn 3e seizoen bezig is…

Eind 2006 is hij bandleider in ‘De Show Van Het Jaar’, een reeks eindejaarsshows gepresenteerd door Bart Peeters; In maart 2007 wordt Miguel ook bandleider in de Kom Op Tegen Kanker-show op VRT, waar hij samenwerkt met oa Axelle Red, en eind 2007 is hij wekelijks te zien in de Provincieshow, een programma met Peter van De Veire. Daarin begeleidt hij live oa Admiral Freebee, Tom Helsen, Axl Peleman, Arid…

Sabam eert hem met de trofee ‘De Gouden Klaproos’ 2006 voor zijn verdiensten in de populaire muziek.

Begin 2008 (het 3e seizoen van Zo Is Er Maar Eén loopt intussen op één) wordt hij juryvoorzitter van Zo Is Er Maar Eén – De Cup, een talentenjacht voor jonge kids rond Nederlandstalige muziek. Het programma is 7 weken lang elke dag te zien op Ketnet.

In 2008 nemen The Magical Flying Thunderbirds een sabbatjaar na 10 jaar toeren door Vlaanderen.

Miguel is nauw betrokken in de zoektocht naar een Duitse versie van K3. Wir3 wordt geboren, en Miguel kruipt met de meisjes in de studio om te werken aan een album vol Duitse vertalingen van oude K3-hits.

Hij schrijft intussen alweer aan een nieuw Nederlandstalig K3-album, dat in het voorjaar 2009 moet verschijnen. K3 bestaat intussen 10 jaar…

Intussen werkt Miguel achter de schermen aan ‘Monumentenzorg’. Hij breekt definitief met zijn verleden als instrumentaal artiest in het licht klassieke segment, en verzamelt rond zich een schare artiesten die graag meewerken aan dit project: Johan Verminnen, Paul Michiels, Bart Peeters, Els De Schepper, Yasmine, Free Souffriau, Kommilfoo, Tom Vanstiphout, Axl Peleman, Rick De Leeuw, Andrea Croonenberghs en Kris Wauters. Samen halen ze een hoop Nederlandstalige klassiekers van onder het stof. Monumentenzorg verschijnt in mei 2008.

2008 wordt trouwens om nog een reden een feestjaar: in mei staat Miguel, jawel, 25 jaar in het vak.

In oktober 2008 wordt hij bandleider annex sidekick van Peter Van De Veire in een nieuw muziekprogramma op één. In Peter Live begeleidt hij met zijn band zowat elke Belgische artiest van betekenis, én grote internationale namen als Katie Melua en Jamie Lidell.

Begin 2009 werkt hij opnieuw mee aan een nieuw seizoen van Zo Is Er Maar Eén. Het programma krijgt een face-lift, en gaat in dit nieuwe seizoen op zoek naar nieuwe Nederlandstalige talenten.

In 2009 gaat Miguel voor het eerst nauw samenwerken met zijn partner Free Souffriau. Ze werken samen aan een album met liedjes van Ann Christy. Het wordt een hommage aan Ann, met als hoogtepunt een aantal indrukwekkende concerten in Antwerpen. Daar begeleidt Miguel Free samen met zijn 27-koppig orkest. Het concert wordt opgenomen door Studio100, uitgebracht op DVD, en wordt doorheen het jaar 2009 maar liefst 4 keer uitgezonden op VRT.
In navolging van die concerten gaan ze vanaf september 2009 ook samen toeren doorheen allerlei zalen en culturele centra in Vlaanderen.

2009 wordt ook een keerpunt voor K3. Nadat Kathleen uit de groep stapt, beslist Studio 100 via televisie een zoektocht te organiseren naar een nieuw K3-meisje. Miguel wordt jury-voorzitter in ‘K2 Zoekt K3’. Het programma wordt tegelijk uitgezonden in België (VTM) en Nederland (SBS6), en haalt gigantische kijkcijfers. De finale wordt door méér dan drie miljoen mensen bekeken. Miguel kiest als jury-voorzitter uiteindelijk volmondig mee voor favoriet Josje.

Meteen daarna trekt hij met Josje, Karen en Kristel de studio in. Begin november verschijnt het nieuwe K3-album ‘MaMaSé’. Het wordt een instant succes: MaMaSé stijgt meteen naar de eerste plaats in de Belgische en Nederlandse hitlijsten, en zal daar wekenlang op de hoogste stek kamperen.

In oktober begint ook een nieuw Peter Live-seizoen. Het tweede seizoen bevestigt het succes van het eerste. Miguel begeleidt oa Josh Stone, Mika, Right Said Fred…

Tergelijkertijd ontfermt hij zich als producer samen met Peter Gills en Alain Vande Putte over Laura Omloop. Laura neemt deel aan Eurosong For Kids, en samen met haar schrijft het Top-team het liedje ‘Zo Verliefd’. Laura wint de nationale selecties, het nummer wordt een dikke hit, en zal op het internationale songfestival een zeer verdienstelijke 4e plaats halen. Meteen de hoogste score voor een Belgische inzending ooit.

In oktober schrijft Miguel, samen met Kurt Burgelman ‘Het VtmKzoom Lied’. Het liedje wordt de themasong van een nieuwe Vlaamse kinderzender van Vtm, ‘Vtm Kzoom’, en haalt de 2e plaats in de Ultratop…

Deze zomer zal Miguel op verschillende festivalpodia te zien zijn met zijn gloednieuwe project, samen met Peter Van de Veire, CAFE FLAMAND.

www.miguelwiels.be

Agenda