Guy Swinnen

Biografie

GUY SWINNEN SOLO

Tien jaar geleden viel er een bom in Belgisch rock & roll land. The Scabs kondigen hun split aan. Voor boegbeeld en zanger Guy Swinnen lonkt het spreekwoordelijke zwarte gat. Maar zoals de muis die in de emmer melk valt en blijft spartelen tot de melk in boter verandert, zo weet ook Swinnen uit zijn hachelijke situatie te ontsnappen.

Eerst was er het zwaarmoedige en donkere solo album ‘Hazy’ dat de demonen van de Scabs split moest helpen verwerken. En er werd café’s ingedoken met bijvoorbeeld De Laatste Show spilfiguur Patrick Riguelle of richting theaters voor de Johan Verminnen hommage ‘Spelers en drinkers’ waar Guy Swinnen voor het eerst in het Nederlands zingt. Met Jan Hautekiet en Andries Boone pakt hij zijn roemrijke Scabs verleden nog eens akoestisch onder handen met een twee seizoenen durende tour en een live album dat ‘Hard times revisited’ wordt gedoopt. De versies van het oudere werk staan mijlenver van het origineel en zijn gedurfd. Enkele recensenten vinden dat hij goed bezig is.

Ondertussen droomt Swinnen van een nieuwe eigen band. Een eerste kladversie heet Jonesy… Na wat personeelswissels en op aanraden van z’n gitaarbuddy Bert Van Hoeylandt wordt ‘Swinnen’ de nieuwe groepsnaam. Mauro Pawlowski produceert het gelijknamige debuutalbum. In Humo schrijft men dat dit misschien wel het beste album is dat de man ooit maakte. Hij blijft ook een veel gevraagd gastzanger voor allerlei projecten: ‘History of singer- songwriters’, ‘Johnny Cash tribute’, ‘Te Gek!?’, of het nu akoestisch en ingetogen moet voor het theater of elektrisch en ruig voor het festivalpodium, hij switcht moeiteloos.

Als hij als eerste aan het Victoria meer verschijnt in het VT4 programma ‘Stanley’s Route’ noemt men hem een ‘overlever’. Weer een bank vooruit en een kus van de juffrouw maar oud nieuws voor iemand die al sinds eind jaren ’70 hoogtes en laagtes heeft meegemaakt in de Belgische rockscene. Zijn vierde plaat heet ‘Live in Brussels’ en wordt opgenomen in een nokvolle AB club. Twee drukke festivalzomers bevestigen hun live-reputatie.

REWIND – AB

Als op 4 juni 2007 op een persconferentie wordt bekend gemaakt dat The Scabs de aftrap geven van het REWIND project van de AB, staat het land eventjes op z’n kop. Alle drie de concerten zijn meteen uitverkocht. Niemand die ooit beter deed. Allemaal heel leuk maar toch wordt er prioriteit gegeven aan het nieuwe album van Guy Swinnen, ‘Burn the bridges’. Het vijfde in de rij …

In 2012 volgt er dan groot nieuws … THE SCABS, één van de meest succesvolle Belgische rockgroepen, zullen eindelijk nog eens een grootse zomertournee afwerken.

Die sterke live reputatie wilden ze dan ook bewijzen. Alle hits passeerden uiteraard de revue : HARD TIMES – DON’T YOU KNOW – ROBBIN’ THE LIQUOR STORE – I NEED YOU – MATCHBOX CAR – NOTHING ON MY RADIO – SHE’S JIVIN’ …

Maar wees gerust … hier hield het niet bij op.

WAYS OF A WILD HEART

Het is van 2007 geleden dat The Scabs nog eens op het grote podium van AB stonden. De band stond scherper dan voorheen en speelde naar eigen zeggen ‘beter dan ooit’. En dat voor een über-enthousiast publiek tijdens een  compleet uitverkochte driedaagse. Tijd om de banden met de legandarische concerttempel opnieuw aan te trekken!

THE SCABS zijn al een tijdje achter de schermen bezig aan een nieuw offensief. Ze hebben meer dan een jaar geen concerten meer gedaan, maar eind december vliegen ze er terug volop in. Op 12/12/2014 starten THE SCABS een nieuwe tour met een uniek concert in de AB te Brussel. Daar zullen ze tegelijk hun nieuwe album “WAYS OF A WILD HEART” voorstellen.

Zonder enige campagne is dit concert zo goed als uitverkocht! Het is hun enige en exclusieve optreden in 2014.  Begin 2015 staan er een aantal indoor shows op de agenda

www.guyswinnen.com

Agenda

Er zijn momenteel geen concerten gepland.